Kérdése van? Hívjon minket! 06-70-612-4298

Hírek

2021.04.30

Bababiztonság az autóban

A szülőknek utazáskor is a gyermekeik biztonsága a legfontosabb. Ez akkor is így van, amikor autóban szállítják a csöppségeket. A jelenlegi járványhelyzetben, aki teheti, szívesebben szállítja autóval a piciket. Ezért is szeretnénk néhány javaslatot adni, mire érdemes figyelni, amikor babaülést vásárolunk. 

A kínálat annyira széles, és olyan különleges dolgokra is kitér egy-egy gyártó terméke, amikre lehet, hogy még nem is gondoltunk. Ezért nagyon fontos, hogy a döntés és a vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk a kínálatról, és ne csak az ár és az esztétikai szempontok döntsenek. Nem a legdrágább a legjobb, egyéni igényeink határozzák meg, melyik üléssel leszünk maradéktalanul elégedettek. Hiszen fontos lehet, hogy a döntésünk éveken át stabilitást és biztonságot adjon, - akár addig, míg a gyerek eléri a 150 cm magasságot – így az ülést nem kell lecserélnünk. 

De mégis mire figyeljünk amikor autósülést vásárolunk gyermekünknek?

  1. Olvassuk el a leírást: Amikor elolvassuk az adott termék leírást, először a biztonsági leírásokra figyeljünk. Az i-Size biztonsági szint 2013-ban lépett új szintre. Olyan biztonsági követelményeket támaszt alá kötelező jelleggel, ami fokozottabban védi a gyermekeket a balesetek során. A biztonsági rendszernek köszönhetően kötelező az ilyen fajta gyermeküléseknél az oldalirányú biztonság kialakítása. Az i-Size a gyermek testmagasságát veszi alapul, nem a testsúlyát. 
  2. A babaülés alkalmasságát figyelni kell! Akkor cseréljünk babaülést, amikor már a gyermekünk fejének a középvonala elérte a fejtámla végét. 
  3. Fontos szempont a gyermekülések rögzítése az autóban. Az autókban a gyereküléseket a gyárilag kialakított rögzítési pontokhoz csatlakoztatni, vagy pedig a biztonsági övvel kell rögzíteni. Ezek bonyolult procedúrák voltak régen, de napjainkban már a ISOFIX segítségével könnyebben lehet megfelelően elhelyezni az üléseket, ezáltal szinte lehetetlen rosszul rögzíteni a babülést. Az ISOFIX az egész világon szabadalmaztatott autóülés rögzítési rendszert jelent. (Ha valaki nem tudná, hogy használja, bármelyik autókereskedésben megmutatják nekünk, ha megkérjük őket.) Az Isofix segítségével a gyerekülést az autó karosszériájához rögzítjük, így baleset esetén nem tud kipördülni és kiesni az autóból a gyerekülés. A gyereküléseken a hátsó részen megtalálható fém kampók az Isofix csatlakozások, amelyeket az autó fém Isofix rúdjaira kell csatlakoztatni. 

Menetirány felé, vagy menetiránnyal szemben? 

  • 2 éves kor alatt: Amikor még 2 év alatti gyerekekről beszélünk, jobb, ha menetiránnyal szemben vannak fordítva a kocsiban. Ez azért javasolt, mert ha menetiránnyal, háttal utaznak a picik, erős fékezés során nem a nyak csapódik előre. 
  • 2 éves kor felett: A gyerek már ülhet a menetirány szerint is a gyerekülésben. Ezért – ha nem akarunk ülést cserélgetni, érdemes olyan ülést vásárolni, amely menetiránnyal ellentétesen és menetiránynak megegyezően is használható. 

Fontos: A fejtámla legyen pontos! 

Arra is figyelmet kell fordítani, milyen a fejtámla. Mivel a babák még gyenge az izomzatuk, olyan terméket válasszunk, amelyek megtartják a nyakukat, fejüket.  Az egyes gyerekülések eltérhetnek ebben, van amelyikhez vannak külön szűkítő betétel, illetve a nyakat stabilan tartó, akár nagyobb életkorban is biztonságot adó, kihúzható támlájú fejtámaszok. 

Babaülés az anyósülésen

Előfordul olyan eset is, amikor a szülő egyedül szállítja kisbabáját. Ebben az esetben csak akkor tehető a gyerekülés a vezető melletti ülésre, hogyha az üléshez rögzített légzsákot kikapcsolták és a gyerekülést menetiránnyal ellentétesen is be lehet szerelni. 

Az ülések kiválasztásánál tehát győződjünk meg arról, hogy megfelel-e a szabványoknak, és arról, hogy megfelelő-e a mérete a gyermekünk számára. A második szempont csak, hogy a gyerekülés jól tisztítható legyen, könnyen lehessen ki-és betenni, továbbá hogy ha a gyerek elalszik benne, akár üléssel együtt is kiemelhessük őt. A harmadik választási szempont pedig az, hogy mennyire néz ki jól, mennyire illik az autónkba. Szerencsére ez utóbbi szempontnak minden komolyabb gyártó ülése kifogástalanul megfelel. 

TIPP: Bár a környezetvédelem, és a használt holmik körforgása különösen a babaholmik esetében fontosak, a gyerekülés legyen az, amiből soha ne vásároljunk használtat. Az ülést a baleset után ugyanúgy cserélni kellhet, mint bármely más mozgó alkatrészt, amely a baleset megelőzésében szerepet játszott. Egy balesetet átélt gyerekülés veszíthet biztonságosságából, így mindenképp csak új terméket vásároljunk. 

Mivel fontos számunkra gyermeked biztonsága, kényelmes utazása gyere, nézd meg kínálatunkat és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet. 

Vásárolj könnyen és gyorsan www.babyandmore.hu 

Baby&More ...minden, ami a gyermeknek szívből adható…

Vissza